1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9
7/9
8/9
9/9
Naar boven >

Nieuwbouw woonzorghuis Maartenhuis

Status //

Gerealiseerd, 2014-2017

Locatie //

Texel, NL

Projectsoort //

Alles, Zorg, Wonen

Vloeroppervlak //

1.460 m²

Opdrachtgever //

Stichting Camphillgemeenschap Maartenhuis
negen graden architectuur heeft de architectenselectie voor de nieuwbouw van een woonzorghuis op het instellingsterrein van het Maartenhuis op Texel gewonnen. Het woonzorghuis is bestemd voor 12 bewoners en 2 medewerkergezinnen. Tevens zullen er logeerruimten in worden gerealiseerd.

Het ontwerp is symmetrisch van opzet. Centraal op de begane grond bevinden zich 2 woonkamers, die naar behoefte kunnen worden samengevoegd. Aangrenzend zijn de algemene ruimten gesitueerd zoals keuken, bijkeuken, wasruimte en kantoor. Dit geeft overzicht, en zo blijven de loopafstanden in het huis beperkt. De bewoners die de meeste zorg nodig hebben komen rond dit centrale deel van de begane grond te wonen. Aan de buitenkanten komen de woningen voor medewerkers. Appartementen en logeerruimten komen op de verdieping welke wordt ontsloten door een centraal open trappenhuis met veel bovenlicht.

In vormgeving sluit het gebouw aan bij de op Texel bekende architectonische vormen. Naar het zuidwesten is het gebouw een solide massa met speels houtwerk en een verfijnde daklijn. Naar de andere kanten loopt het gebouw meer af en sluit het vanzelfsprekender aan bij het omliggende landschap. Zo wordt een toch forse bouwmassa zorgvuldig in het fraaie landschap op Texel ingebed.