1/3
2/3
3/3
Naar boven >

Nieuwbouw woonzorghuis Langwedel

Status //

Prijsvraag, 2013

Locatie //

Langwedel, D

Projectsoort //

Alles, Zorg, Wonen

Vloeroppervlak //

2.000 m²

Opdrachtgever //

Stiftung Waldheim Cluvenhagen

Prijsvraag //

Besloten prijsvraag, 2e prijs
De vormgeving van het nieuwe woonzorg gebouw is geïnspireerd op de archetypische en kleinschalige gebouwen in de directe omgeving van de beoogde bouwlocatie. De traditionele dakvorm wordt eigentijds geïnterpreteerd waardoor enerzijds een krachtige en moderne massa ontstaat. Anderzijds geeft het gedifferentieerde daklandschap de toekomstige bewoners ook de beleving van een ‘eigen huis’, waarmee het gevoel ontstaat een natuurlijk onderdeel te zijn van de bebouwde woonomgeving. De gevel sluit ook aan bij de plaatselijke bebouwing, echter de gevelopeningen van de verdieping zijn ‘vrij’ en de gevel gecomponeerd om hiermee het gebouw een speelsere en natuurlijkere uitstraling te geven. Ook het materiaalgebruik is plaatselijk door het gebruik van hout en baksteen.

Het woonzorghuis heeft een centrale entree van waaruit alle woongroepen bereikbaar zijn. Centraal in iedere woongroep is de eetruimte gelegen waarin een open keuken is opgenomen. Deze open ruimte met vele zichtlijnen zorgt voor verschillende communicatie mogelijkheden en visueel contact tussen bewoners en medewerkers in de woongroep. De overgang tussen eetruimte en woonruimte is speels waardoor individuele ruimtelijke kwaliteiten ontstaan. De grote gevelopeningen zorgen voor natuurlijk daglicht, uit verschillende hemelsrichtingen, waardoor de gemeenschappelijke leefruimten licht en ruim werken. Verschillende stemmingen met betrekking tot het weer, dag en jaargetijde worden zo direct beleefbaar.