1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Naar boven >

Nieuwbouw woonzorghuis Oosterdel

Status //

Onderscheiden, 2005-2009

Locatie //

Broek op Langedijk, NL

Projectsoort //

Alles, Zorg, Wonen

Vloeroppervlak //

800 m²

Opdrachtgever //

Raphaëlstichting/ Bouwcompagnie

Prijs //

2010 Hedy d'Ancona Prijs, eervolle vermelding
Woonzorghuis Oosterdel bevindt zich in het dorpscentrum van het historische Broek op Langedijk gelegen aan het Oosterdelgebied, ook wel bekend als het Rijk der 1000 eilanden. Het gehele project bestaat uit twee gebouwen: het woonzorghuis Oosterheem en het werkgebouw d’Oostkant. Deze gebouwen en het Oosterdelgebied zijn sterk met elkaar verbonden. De bewoners van het woonzorghuis verbouwen groenten en kruiden op de eilanden in het Oosterdelgebied. Deze eilanden zijn met bootjes te bereiken vanaf de kade bij het werkgebouw. In het werkgebouw kunnen de landbouwproducten worden verwerkt en opgeslagen. Een houten brug vormt een fysieke verbinding tussen het werkgebouw en het woonzorghuis.

Het woonzorghuis biedt ruimte aan twee groepen van 6 zorgvragers. Voor elke zorgvrager is een eigen zit-slaapkamer met sanitair gerealiseerd, die alle anders van vorm en kleur zijn. De twee groepen hebben elk een eigen woonruimte gelegen aan een gemeenschappelijke keuken. Tevens zijn in het woonzorghuis twee appartementen voor zorgverleners gelegen.

Het uitgangspunt voor het ontwerp was om behalve maatschappelijk en functioneel ook de vormgeving van de gebouwen te verbinden met de bestaande historische context. Met een vrije en zorgvuldige vertaling integreert de nieuwbouw met respect in de bestaande historische omgeving. De nieuwbouw sluit qua schaalgrote aan bij de omliggende bebouwing, maar heeft tegelijkertijd ook een eigentijdse en bij de zorginstelling passende verschijningsvorm aangenomen. De vier aan elkaar geschakelde kappen staan haaks op het water, de toeristische waterverbinding tussen de Broeker Veiling en het Oosterdelgebied. Hierdoor is enerzijds een relatie met de tegenoverliggende bebouwing ontstaan en anderzijds is het gebouw hiermee ook gezichtsbepalend voor de waterverbinding geworden.
Een stenen wand die de openbaar toegankelijke kade van de entrees van het woonzorghuis scheidt maakt in het horizontale vlak een beweging die verwant is aan de beweging die de dakrand van het zorghuis maakt.
De verticale houten gevelbeschieting is uitgevoerd in houten delen die van breedte verschillen, en maakt daarmee een abstracte knipoog naar de kenmerkende eilandenstructuur van het Oosterdelgebied.
Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen met hergebruikmogelijkheden. De verduurzaamd vuren gevelbeschieting domineert het uiterlijk van het bouwwerk. Ook de binnen- en buitenkozijnen, de plinten en plafonds zijn van hout, alle met FSC-keurmerk. De betonnen vloeren zijn voorzien van 20% betongranulaat als grindvervanger en de dak- en gevelelementen zijn geïsoleerd met vlaswol. Op de daken bevinden zich keramische pannen en bij de bijgebouwen is er een sedum-vegetatie op een ballastlaag van Ekovlas. Het energiegebruik wordt geminimaliseerd door de toepassing van HR++glas en hoge isolatiewaarden van vloer RC = 3,5m2K/W, gevel RC = 3,0 m2K/W en dak 4,0 m2K/W. Verder is gekozen voor natuurlijke ventilatie in combinatie met mechanische afzuiging in de sanitaire ruimten. Verwarming vindt hoofdzakelijk plaats door vloerverwarming en in de zit-slaapkamers door middel van LTS-radiatoren. Op het dak bevinden zich zonnecollectoren voor de bereiding van warm water en er is waterbesparend sanitair toegepast. De ketel heeft een zeer hoog rendement en alle CV- en distributieleidingen zijn geïsoleerd.

Eervolle vermelding Hedy d’Ancona Prijs 2010, zie werkgebouw Oosterdel