1/10
2/10
3/10
4/10
5/10
6/10
Hermenshuis
7/10
Hermenshuis
8/10
9/10
10/10
Naar boven >

Nieuwbouw woonzorghuis Hermes Huis

Status //

Gerealiseerd, 2007-2011

Locatie //

Bosch en Duin, NL

Projectsoort //

Alles, Zorg, Wonen

Vloeroppervlak //

860 m²

Opdrachtgever //

Stichting De Goede Zaak

Prijsvraag //

Besloten prijsvraag, 1e prijs
In opdracht van Stichting de Goede Zaak heeft negen graden architectuur het woonzorghuis Hermes Huis ontworpen voor bewoners met een intensieve zorgvraag. De toekomstige meervoudig gehandicapte bewoners van het Hermes Huis zijn gebaat bij een rustige woonomgeving. Ze zijn zeer gevoelig voor onverwachte en externe prikkels en indrukken.

Het Hermes Huis bevindt zich op een ruime, glooiende kavel die door de groene en bosrijke omgeving beschutting biedt, maar ook open plekken kent vol licht en lucht. Het Hermes Huis is vormgegeven met ronde, zachte, glooiende lijnen en in lichte, natuurlijke kleuren die aansluiting vinden in deze omgeving. De gevels zijn gebouwd van lichte bakstenen waarin golvende lijnen zijn opgenomen.

In woonzorghuis Hermes Huis wonen 12 bewoners met een intensive zorgvraag. Zowel de begane grond als de verdieping biedt ruimte aan een groep van 6 bewoners. In het midden van het zorghuis bevindt zich een rond binnenhof: het herkenbare hart van het gebouw. Om het binnenhof bevinden zich lichte rondgaande gangen. Deze gangen ontsluiten de kamers van de bewoners, de woonkamers met keuken en de medewerkerkamers. De leefruimtes liggen allen gelijkwaardig naar buiten gericht en zijn op het bos en de tuin georiënteerd. In het souterrain bevindt zich een stilteruimte die grenst aan de tuin. De stilteruimte wordt ook door middel van een daklicht vanuit het binnenhof verlicht.

Het terrein van het Hermes Huis omvat naast het woonzorghuis ook een atelier waar op kleine schaal dagbesteding wordt aangeboden. Het interieur van het Hermes Huis kenmerkt zich door veel lichtinval en lichte, natuurlijke materialen. Binnenkozijnen, vensterbanken, plinten en plafonds zijn van hout. De wanden zijn gesluierd: door middel van transparante waterverf hebben de wanden zachte en levendige kleuren gekregen.
Bij de bouw van het Hermes Huis is gekozen voor mens- en milieuvriendelijke materialen en installaties. Zo heeft het gebouw hoge isolatiewaarden: vloer Rc = 4,4 m2K/W, gevel Rc = 6,2 m2K/W, dak Rc = 7,8 m2K/W en drielaags isolatieglas U < 0,8 W/m2K. De ventilatielucht wordt natuurlijk toegevoerd via roosters boven de kozijnen en in de meeste ruimtes wordt de lucht natuurlijk afgevoerd. Hierdoor is er nauwelijks energieverbruik door ventilatoren en is er in de woon- en slaapkamers van de prikkelgevoelige bewoners geen ventilatorgeluid. Een warmtepomp met gesloten bodemwarmtewisselaar zorgt voor verwarming en koeling. Het gebouw kent een Lage Temperatuur Verwarmingssysteem (LTV) door middel van vloerverwarming, wat tevens voor koeling wordt gebruikt. Al het gebruikte hout heeft een FSC keurmerk. De houten gevelkozijnen zijn van inlands lariks en de akoestische plafonds hebben vlaswol-isolatie. Het Hermes Huis heeft een groendak met sedum-vegetatie. Het watergebruik wordt geminimaliseerd voor waterbesparende kranen, douches en toiletten.

Afbeeldingen: archimage, Hamburg