1/2
2/2
Naar boven >

Nieuwbouw Vrije School Ottersberg

Status //

Ontwerp, 2019-2022

Locatie //

Ottersberg, D

Projectsoort //

Alles, Onderwijs

Vloeroppervlak //

1.200 m²

Opdrachtgever //

Freie Rudolf-Steiner-Schule Ottersberg

Op de locatie van een vroegere waterburcht wil de Freie Rudolf-Steiner-Schule haar gebouwensemble uitbreiden om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en veranderende voorwaarden. In een interactief proces ontwikkelde negen graden architectuur het ontwerp voor twee gebouwen samen met vertegenwoordigers van zowel leerkrachten als ouders.

In het zuiden van het perceel wordt een eigentijds gebouw met werk- en handwerklokalen alsmede een metaalwerkplaats gecreëerd. Dit gebouw wordt voorzien van een overdekte buitenruimte gericht op het zuiden. Daar kunnen studenten creatief aan de slag, met een inspirerend uitzicht op het water en het historische landschap erachter.

Aan de noordzijde van het terrein komt een gebouw, met een café op de begane grond met daarboven ruimten voor de naschoolse opvang. Naast de interne toegang krijgt deze voor de kinderen directe toegang naar buiten via een natuurlijke hellingbaan.

De twee gebouwen vertonen een duidelijke relatie met elkaar. De kapachtige vormentaal van de nieuwbouw integreert zorgvuldig in de rijk vormgegeven architectuur op de locatie. Bij de keuze van hout voor gevelafwerking en constructie wordt enerzijds rekening gehouden met het energetische aspect, anderzijds is hout in zijn zachtheid en bescheidenheid ondergeschikt aan het historische metselwerk van de hoofdgebouwen.